Castraveti murati in saramura cu un strop de otet. Cum se prepara castravetii murati acri, tari si crocanti? Care este reteta de saramura pentru muraturi? De ce pun si un pic de otet in ea? Veti vedea mai jos cum pepar acesti castraveti deliciosi care sa pastreaza din august pana in aprilie – mai ramanand crocanti si parfumati. Este reteta noastra de familie, testata de vreo 80 de ani.
Ingrediente:
2 kg castraveţi mici sau medii
1,5 l apă
30 gr sare neiodată (aprox. o lingură şi jumătate)
4-5 căţei de usturoi decojiţi şi tăiaţi în 2
100 gr hrean tăiat în fâşii lungi (6-8 fâşii)
2-3 fire de cimbru uscat
2 -3 fire de mărar uscat
1 ardei iute
1 morcov tăiat rondele (opţional)
1 lingură de oţet alimentar (aprox. 20 ml)
Mod de preparare:
Pentru prepararea murăturilor, este important să alegeți castraveți mici sau de dimensiuni medii, fermi și, în măsura posibilului, drepți. Castraveții curbați pot fi mai dificil de așezat în borcan.
Castraveții se curăță cu două sau trei ape reci, după care se lasă la scurs. Trebuie să curățați și un borcan de trei litri sau mai multe borcane mai mici.
Hreanul se decojește și se taie în fâșii, cățeii de usturoi se curăță și se taie în două sau trei părți, apoi ardeii iuți se spală și se pregătesc buchețelele de cimbru și de mărar uscat (inclusiv tijele).
În fiecare borcan sau în borcanul mare se așază o tijă de mărar, cimbru și două fâșii de hrean.
Primul strat de castraveți se adaugă deasupra, bine compactați. Se adaugă și câteva bucăți de usturoi și un ardei iute peste acest strat.
Se continuă cu al doilea strat de castraveți, așezați tot vertical. Se adaugă, de asemenea, usturoi și fâșii de hrean.
Ultimul strat de castraveți se dispune orizontal, unde puteți adăuga, dacă doriți, rondele de morcov, hrean, mărar și cimbru uscat.
Tijele de mărar joacă un rol important în fixare, astfel încât este bine să păstrați cele mai rezistente pentru sfârșit.
Saramura pentru castraveți se prepară din sare neiodată, sarea grunjoasă, fiind cea mai potrivită, conform savoriurbane.ro.
Pentru fiecare litru de apă se adaugă o lingură de sare, care cântărește aproximativ 20 de grame. Într-un borcan de trei litri se pot așeza 2 kg de castraveți și 1,5 litri de apă pentru saramură.
Pentru prepararea saramurii, apa și sarea se fierb împreună într-o oală, timp de cinci minute. Se lasă să se răcească timp de zece minute.
Borcanul sau borcanele se așează pe lamele de cuțit metalice sau tăvi de metal, pentru a preveni crăparea sticlei când se toarnă saramura fierbinte. Saramura se toarnă peste castraveți, până sunt acoperiți complet.
Borcanul sau borcanele se acoperă cu farfurii și se lasă la temperatura camerei 24 de ore. A doua zi, când castraveții au început să fermenteze și să facă spumă, se completează cu restul de saramură rămasă, până la umplerea borcanului.
Pentru ca murăturile să rămână crocante mult timp, la această etapă se adaugă o lingură de oțet în borcan.
Ultimul pas este sigilarea borcanelor cu folie de celofan. Tăiați două straturi de celofan pentru fiecare borcan, apoi umeziți-le ușor cu apă rece.
Celofanul se așează peste borcan și se leagă cu sfoară, care trebuie înfășurată de 4-5 ori în jurul borcanului.
Ideal ar fi să înmuiați sfoara în apă înainte de a o lega, deoarece atunci când se usucă, se va strânge și mai mult în jurul gâtului borcanului.
Borcanul sau borcanele se depozitează în cămară și se deschid în timpul iernii, când sunt delicioase alături de fripturi
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !