Metoda de obtinere a banilor este simpla - chiar daca finantarea de la UE nu acopera integral o investitie intr-o ferma, marele avantaj este ca suma de pana la 25.000 de euro nu trebuie data inapoi. In plus, fermierul trebuie doar sa demonstreze in trei ani ca a investit cel putin 30% din aceasta suma in agricultura.
Asa se face ca multi agricultori sub 40 de ani, care aveau deja afaceri in acest sector, au preferat sa solicite acest ajutor decat sa faca rost de bani de la banci pentru investitii in modernizarea fermelor, ca mai apoi sa primeasca deconturile de la UE.
Acest traseu trebuie parcurs pentru oricare alta masura definantare europeana pentru dezvoltare rurala.
"Principalul obiectiv al acestei masuri este cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitatea gricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.
De cealalta parte, datele arata ca proiectul ajuta mai ales companiile carora le-au fost respinse alte dosare fiind considerate nefinantabile pe alte masuri decat persoanele fizice care doresc sa isi inceapa o afacere in agricultura, principalul scop al autoritatilor.
Miere in curtea casei
Cristina Sipos locuieste in Teius, in judetul Alba, si a invatat apicultura de la sotul sau care are stupi de 35 de ani. Anul trecut, cand s-a lansat masura de instalare a tinerilor fermieri,si-a facut un calcul si a decis sa isi inceapa propria afacere cu miere in curtea casei, banii de la UE putand fi investiti in lazi si albine.
"Cu banii de la UE trebuie sa imi dezvolt o afacere in trei ani. Acum am 30 de stupi, iar potrivit planului de afaceri pe care l-am prezentat, trebuie sa am 90. Am luat 19.000 de euro cu care voi cumpara albine, o centrifuga cu motor si lazi de albine. In trei ani autoritatile vor face primul control pentru a vedea daca am investit in apicultura. Eu deja am facut insa o parte din achizitii", spune Sipos.
Familia sa vinde mierea pe care o produce, dupa care produsul ajunge la export. "Daca o vindem de acasa luam 12 lei/kg, dar eu prefer sa o vand cu 8,8 lei angro unei companii din Blaj pentru ca primesc toti banii odata. Cu cele 200 de familii de albine pe care le avem producem peste doua tone de miere, dar la ce costuri avem,nu traim deocamdata din meseria asta, mai ales ca nu avem mereu productie buna", este de parere Cristina Sipos.
Cine este eligibil
Potrivit Ghidului Solicitantului pe aceasta masura, planul de afaceri al beneficiarului trebuie sa includa detalii privind investitiile care se realizeaza demonstrand ca cel putin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei. Aceasta modalitate simpla de a atrage bani din fondurile europene, fara a cheltui toti banii in ferma, a atras 3.363 de persoane careau depus dosare in valoare de 72 mil. euro. Cu toate acestea, pana in prezent au fost selectate doar 512 proiecte.
"Din acestea au fost contractate 507 proiecte cu o valoare publica de 10 milioane de euro si s-au efectuat plati de sasemilioane de euro", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii. Unul dintre micii antreprenori este si Florin Drasovean din Alba,de 26 de ani, care si-a creat propria ferma in comuna Berghin, avand 100 de hectare de teren agricol.
"Am aplicat si pe alte masuri, dar nu ne-am incadrat, fie ca nu lucram ecologic, fie ca nu indeplineam alte conditii. Am primit punctaj bun pentru ca eram tanar si aveam o suprafata de 26 UDE. M-au punctat si ca firma a fost noua infiintata", spune Drasovean.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !