Pentru a începe să vinzi produse online, primul pas important este să-ți înființezi o firmă. După aceasta etapă, poți iniția cu ușurință magazinul tău online, care oferă o gamă variată de produse, de la obiecte handmade create de tine, până la un anticariat sau chiar un magazin second-hand de haine.
Un magazin online este mult mai rapid de pus în practică în comparație cu un magazin tradițional cu prezență fizică. În zilele noastre, există numeroase soluții disponibile online care facilitează începerea unei afaceri online, chiar și pentru cei fără cunoștințe tehnice.
Soluțiile de e-commerce "la cheie" oferă, probabil, cea mai rapidă implementare, dar nu ar trebui să subestimezi și piețele online care îți pun la dispoziție infrastructură existentă și o bază solidă de clienți potențiali pentru produsele și serviciile tale.
Cele mai importante platforme de vânzare online din străinătate sunt cu siguranță eBay.com și Amazon.com, care au înregistrat dezvoltări semnificative în relația cu comercianții români care doresc să-și promoveze produsele către potențiali clienți din întreaga lume.
În România, eMag.ro reprezintă un jucător important, cu peste 1.000 de comercianți care își oferă produsele spre vânzare pe platforma lor, eliminând necesitatea de a dezvolta propriul magazin virtual.
De cele mai multe ori, costurile inițiale pentru lansarea unui magazin online sunt mai mici decât cele pentru un magazin tradițional. Totuși, este important să menționăm că, pe măsură ce afacerea online crește, investițiile tehnice și îmbunătățirile experienței utilizatorului pot deveni necesare pentru a menține competitivitatea. Cu toate acestea, pentru un start-up, investițiile inițiale într-un magazin virtual standard nu ar trebui să depășească câteva mii de euro.
Un magazin online este disponibil în permanență, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, fără a necesita prezența fizică constantă a cuiva, permițând clienților să efectueze achiziții oricând, inclusiv în timpul nopții.
Comparativ cu un magazin tradițional, care se adresează în general unui public local, un magazin online te poate ajuta să atingi un număr mult mai mare de clienți, atât la nivel național, cât și internațional, accelerând potențialul de creștere al vânzărilor.
După ce ai stabilit o nouă afacere în mediul online, vei avea nevoie de mai puține resurse pentru a-ți gestiona activitatea. De exemplu, nu vei avea nevoie de personal pentru a procesa tranzacțiile sau pentru a supraveghea securitatea, ceea ce reprezintă un avantaj suplimentar, eliminând riscul de furt.
Studiind comportamentul utilizatorilor online, poți obține informații valoroase despre ei, precum vârsta, sexul, locația, preferințele de produse și domeniile de interes. Aceste date pot fi ușor colectate cu ajutorul unor servicii gratuite, cum ar fi Google Analytics, în timp ce colectarea lor într-un mediu tradițional ar fi o sarcină complicată.
Un site web bine realizat poate conferi unei mici companii o imagine de autoritate și încredere, asociate de obicei cu afaceri mai mari, un aspect dificil sau chiar imposibil de obținut în mediul tradițional.
Îmbunătățirea experienței utilizatorilor va crește probabil șansele de vânzare, cu condiția să nu-i dezorientezi pe utilizatori. Mai apoi, vei trebui să le demonstrezi încredere prin livrarea produselor la timp și prin oferirea unor servicii post-vânzare de calitate.
În mediul tradițional, spațiul vitrinei magazinului este limitat, iar nu vei putea să expui atâtea produse pe cât ți-ai dori. În mediul online, nu există astfel de constrângeri, iar vitrina ta poate să includă și produse pe care nu le deții fizic în depozit, ci le ai doar la furnizorii tăi. Asigură-te că ai imagini de calitate pentru aceste produse și furnizează informații precise despre termenele de livrare.
Dacă vrei să lucrezi de acasă, este o soluție simplă și eficientă. Nu mai trebuie să te confrunți cu traficul sau vremea pentru a ajunge la birou, oferindu-ți și clienților o flexibilitate mai mare în legătură cu momentul și locul de achiziție.
Clienții pot recomanda mai ușor produsele și serviciile tale prin intermediul rețelelor de socializare. Orice utilizator poate distribui cu ușurință informații despre afacerea ta pe platforme precum Facebook, Twitter sau Google+ printr-un singur clic pe butonul de "share".