Profită de +100 idei de cum să faci bani online pentru începători și câștigă bani online gratis fără efort!✔️ Vezi cele mai bune 36 idei! 
Castiga bani rapid
Una dintre tipurile de afaceri care se bucură de succes în România este cea a cafenelelor. Afla cum sa iti deschizi o cafenea si cum sa iti bani cu ea
19 decembrie 2023

Pe scurt sunt 3 pași:

  • Înființezi o firmă cu acest domeniu de activitate sau folosești deja o firmă existentă;
  • Obții avizele necesare;
  • Spor la clienți.

 

Una dintre tipurile de afaceri care se bucură de succes în România este cea a cafenelelor; pe o piaţă care încă nu şi-a atins maximul, comparativ cu nivelul Uniunii Europene (unde raportul este de 1 cafenea la 300 locuitori, în timp ce în România raportul este de 1 la 2000 de locuitori), segmentul cafenelelor oferă un profit garantat dacă sunt respectate mai multe condiţii încă de la înfiinţarea acesteia.

 

Foarte importantă în crearea unei afaceri viabile este amplasamentul cafenelei, dacă aceasta are terasă exterioară, care este capacitatea de extindere în cazul în care afacerea se consolidează şi atrage un număr din ce în ce mai ridicat de clienţi.

Înființezi o firmă sau folosești deja o firmă existentă

 

Pentru a putea porni o cafenea, aceasta trebui să ”îmbrace” o formă juridica care să permită funcționarea sa: de la plata furnizorilor, până la vinderea cafelei către clienti. Forma juridică cea mai des întâlnită este SRL sau societatea cu răspundere limitată.

 

În cazul în care dorești să pornești o astfel de afacere este bine să cunoști cel puțin 3 aspecte importante referitoare la înființarea unei firme  și condițiile pentru înființarea unui SRL-D sau societate cu răspundere limitată debutant dacă nu ai mai avut nicio firmă până în prezent.

Dacă te-ai hotărât să înființezi o firmă atunci nu-ți rămâne decât să te gândești la 3 denumiri ale companiei tale și unde o să aibă sediul social (în cazul în care vrei să înființezi o firmă online).

 

Dacă ai deja o firmă, atunci trebuie să știi că vei avea nevoie să fie autorizată clasa CAEN 5630 în cazul în care ai deja această clasă în actul constitutiv al firmei tale, sau trebuie să adaugi codul CAEN în situația în care nu ai deja inserat în actul constitutiv.

 

Dacă pe lângă cafea vrei să vinzi și alte produse, atunci trebuie să ai în vedere că trebuie să ai autorizate și celelalte clase CAEN necesare în funcție de ce activitate vei presta în plus.

2. Obții avizele necesare

 

Un alt aspect foarte important al afacerii este respectarea reglementărilor legale care sunt în continuă modificare, iar la începutul afacerii, esenţiale sunt cel putțin următoarele autorizaţii sau documente:

• Autorizaţia sanitaro-veterinară pentru funcţionarea unei cafenele;

• Avizul de mediu;

• Autorizaţia PSI (Prevenirea şi Stingerea Incendiilor);

• Autorizaţie de funcţionare de la Protecţia Muncii pentru respectarea disciplinei în muncă;

• Avizul de funcţionare din partea Primăriei unde se vă desfășura activitatea cafenelei;

• Contract de furnizare servicii de salubritare cu o firmă care activează în acest domeniu;

• Avizele necesare pentru difuzarea de muzică şi amplasarea unei reclame luminoase.

3. Spor la clienți

 

Promovarea afacerii este un alt aspect care trebuie luat în calcul, mai ales că prin modul în care este realizat, cafeneaua pe care o deţii se poate diferenţa de cele concurente şi va fi reţinută mult mai uşor de către potenţialii clienţi. Asocierea afacerii cu anumite evenimente care sunt găzduite în cafenea, precum şi invitarea la deschidere a unor vedete contribuie la succesul afacerii. În funcţie de bugetul stabilit (nu există o sumă maximă, fiindcă acesta depinde de dotări şi amenajări) rezultatul afacerii poate fi unul extraordinar, astfel încât cafeneaua ta să ajungă în topul celor mai frecventate.

Cum sa deschid o cafenea? Idei de afaceri profitabile