Având în vedere volatilitatea recentă a prețurilor pieței de energie și dependența de electricitate, este posibil să vă fi întrebat dacă merită să investiți într-un sistem de energie solară pentru a reduce valoarea facturii dvs. de energie electrică.
Putem calcula presupunând un consum mediu lunar de energie de 500 kWh, consumul anual ar fi de 6000 kWh. Înmulțind această valoare cu costul de reglementare de 1,3 lei pe kWh în acest an rezultă o factură anuală de energie electrică de 7.800 de lei. Acum sa presupunem ca vrem sa acoperim acest consum cu un sistem fotovoltaic.
Teoretic, un sistem de 5 kW ar trebui să genereze 6000 kWh de energie pe an, dar aceasta variază foarte mult în funcție de factori precum locația și metoda de instalare. Prețurile pentru astfel de sisteme încep de la 5.000 de euro, plus 1.000 de euro pentru producțiile prosumer. Fişier. Există aproximativ 30.000 de raze în total, împărțite la 7.800 de raze (costul anual de energie), ceea ce oferă o rentabilitate a investiției de mai puțin de 4 ani.
Din păcate lucrurile nu sunt atât de simple. Așa-numita compensare unu-la-unu recent reglementată înseamnă că toți kWh produși de sistem și introduși în rețea pot fi consumați atunci când este necesar într-o limită de doi ani, iar kWh la contor nu se referă la asta
Inseamnă că dacă produci 4.000 kWh vara când soarele strălucește și consumi doar 2.000 kWh, ai la dispoziție 2 ani să consumi 2.000 kWh din rețea când ai nevoie (ca iarna) de la o rețea dată. După cum știți, costul de 1 kWh poate fi împărțit în două părți: costul utilității (energie electrică reală) și costul distribuției (taxa plătită pentru a circula electricitatea pe cabluri).
Aproximativ jumătate din 1,3 lei/kWh este cost de distribuție. Aceste costuri le plătiți atunci când utilizați electricitatea pe care o furnizați rețelei.
Și aici începe discuția. Într-adevăr, pentru puterea transmisă din sistem și consumată în apropiere (puterea furnizată rețelei are o tensiune cu câțiva volți mai mare decât rețea și este consumată de cel mai apropiat consumator), se va percepe taxa de distribuție.
Când se plătește, când se dă și când se consumă? Părerea mea este că atâta timp cât folosești o rețea pe care nu o deții, trebuie să plătești taxe. Ceea ce cred că este greșit este faptul că aceste taxe de distribuție includ taxe de medie tensiune, taxe de înaltă tensiune printre altele. Sau de ce plătiți impozit dublu atunci când electricitatea generată de sistemul dvs. solar rezidențial este consumată local la tensiune scăzută. Cum poate sa produca (de exemplu) o centrală hidroelectrică?
În sfârșit, în ceea ce privește sistemele fotovoltaice conectate la rețea, la întrebarea din titlu este, din păcate, foarte greu de răspuns. Cu cât puneți mai multă putere în rețea, cu atât costă mai mult deprecierea decât dacă a ți folosi-o direct.
Iar dacă ai un furnizor low cost, precum Hidroelectrica cu un cost total de aproximativ 0,85 lei pe kWh, costul furnizării energiei în acest caz este puțin peste 30%, astfel încât obții și mai mult randament al investiției tale. cost total.
Deși calculele efectuate sunt informative, atât costurile de furnizare și distribuție la nivel național, cât și de producție de sisteme solare fotovoltaice variază, așa că toți se întreabă dacă un pas către o astfel de investiție merită, care poate oferi o bază pentru oameni. Amintiți-vă, statele oferă până la 20.000 de lei pentru a deveni prosumator. Sistemele off-grid vor fi tratate într-un alt articol, dar din nou nu este în totalitate roz.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !