Petrică Paraschiv, inginer în cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură, București, ne-a vorbit despre pregătirea familiilor de albine pentru iarnă. Potrivit domniei sale, tratamentele aplicate pe parcursul unui an sunt foarte importante pentru pregătirea unei familii de albine puternice, care să supraviețuiască iernii. Tratamentele împotriva paraziților, bolilor infecțioase se aplică din primăvară și se încheie toamna.
Cum trebuie hrănite albinele
În stupina de multiplicare a mătcilor din cadrul INCDA, București tratamentele au fost realizate în întregime, cu accent pe administrarea tratamentelor împotriva Varroa destructor, apariția lui fiind cel mai periculos lucru care se poate întâmpla într-o stupină.
Un alt aspect foarte important este asigurarea unei hrane de calitate. Se recomandă administrarea a minimum 14-15 kg de miere, astfel încât să reziste peste iarnă. Trebuie să existe hrană suficientă până la începutul lunii aprilie, când începe culesul la primele flori.
„Anul acesta a fost unul atipic și dificil din cauza secetei. Cultura de floarea-soarelui a fost cumplit afectată și atunci apicultorii au fost nevoiți să hrănească albinele cu sirop de zahăr în concentrație de 2/1. Aici, în stupina de la Moara Vlăsiei, am hrănit albinele și cu turte proteice. O astfel de turtă este consumată într-o săptămână. Pentru că a existat această problemă cu floarea-soarelui, a trebuit să hrănim albinele din două în două zile cu sirop de zahăr, respectiv 750 ml, timp de vreo două-trei săptămâni.
Într-o situație normală, cu culesuri suficiente la floarea-soarelui, am fi scutit din hrăniri, apicultorii intervenind doar de maximum trei ori cu hrană. Este primordial să hrănim albinele cu miere și proteină de calitate, respectiv polen din natură. Pot fi folosiți și înlocuitori, așa cum sunt turtele proteice. În luna septembrie, pe ramele din stup există deja puiet și după încărcătura de albine îți poți da seama cât de puternică este familia și cum va ierna.“
Ramele acoperite integral de albine arată că familia va rezista peste iarnă
Anul acesta toamna a venit așa cum este consemnată calendaristic. În primele zile ale lunii septembrie temperaturile au scăzut considerabil și au creat un stres termic albinelor.
„Această trecere la temperaturi de sezon rece s-a simțit la nivel de stup prin faptul că familiile de albine nu se mai dezvoltă, iar apicultorii au remarcat că aspectul albinelor este schimbat. Se pot recunoaște cu ușurință albinele care sunt deshidratate sau care nu sunt hrănite.“
Cel mai bun indicator al faptului că o familiei de albine este pregătită de iarnă este cantitatea de albine de pe rame. Cu cât sunt mai multe albine care acoperă integral rama, cu atât este mai bine. Este un semn evident că familia este puternică. Dacă în cazul unui stup cu trei rame șansele de iernare sunt puse la îndoială, în cazul stupilor cu șapte rame nu există incertitudini că albinele vor ierna în siguranță. Este recomandat ca la intrarea în iarnă să existe în stup o cantitate de 2,0-2,5 kg de albină.
„Pe timpul toamnei și iernii, intervenția apicultorului în stupină este minimă. La început de octombrie stupii sunt deja împachetați pentru o izolare termică. La stupina de aici folosim niște păturici care mențin temperatura în interior. Pe timpul iernii venim să verificăm stupul, dar doar auditiv. Recunoaștem după zumzet dacă sunt probleme în interior. Când familia este deranjată de ceva sau nu are suficientă hrană, zumzetul este într-un anumit fel.“
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !