Varroatoza este o boală periculoasă, care se răspândește cu ușurință la albinele adulte, puietului și trântorilor, cauzată de acarianul Varroa Jacobsoni, care, așezându-se pe corpul unei albine, precum și pe larve și pupe, se hrănește cu hemolimfa lor, adică cu sângele albinelor, provocându-le astfel anxietate, slăbind familiile, până la moarte.
Datorită gradului ridicat de contagiozitate, varooza este o boală de carantină, iar riscul de infectare se aplică tuturor stupinelor situate pe o rază de 15 kilometri. Problema acestei boli constă în faptul că, într-un stadiu incipient, practic nu se manifestă în niciun fel, iar apicultorul însuși, fără să știe, efectuează lucrări obișnuite în stupină, de exemplu, întărirea straturilor cu puiet de la alți stupi. , rearanjarea ramelor de la un stup la altul, contribuie astfel la răspândirea rapidă a bolii în întreaga stupină.
Cu toate acestea, o căpușă poate intra în stup împreună cu un hoț infectat cu albine, când albinele rătăcesc, roiesc, când cumpăți albine de la alte stupine infectate cu varroatoză.
În prezent, acarianul Varroa poate fi găsit în aproape orice stupină. Prin urmare, o sarcină importantă a apicultorului este prevenirea în timp util a varroatozei, luând măsuri adecvate pentru a preveni dezvoltarea bolii, trecerea acesteia la o etapă târzie, când este extrem de dificilă salvarea puietului și a coloniei de albine.
În stadiul târziu al varroatozei, în colonia de albine se observă un puiet pestriț, lângă stup se află un număr mare de albine moarte, trântori, larve și pupe, pe care albinele le aruncă din stup. Larvele afectate din celulele sunt galbene și putrezesc, seamănă cu o infecție.
Starea generală a familiei de albine în stadiul avansat de varroatoză poate fi caracterizată ca neliniștită, iritare. Vara, din puietul afectat de varroatoză ies albinele neviabile subdezvoltate, care, de regulă, sunt aruncate din cuib chiar de albinele.
Toamna, o astfel de familie infectată, nu tolerează bine iarna, simțindu-se neliniștită, pot ataca alimentele, ca urmare a supraalimentării provoacă diaree în primăvară, care se termină adesea în moartea albinelor.
Prin urmare, este atât de important primăvara și începutul toamnei după finalizarea colectării mierii, este esențial să tratați stupii de căpuși pentru a evita varroatoza albinelor.
Diagnosticul varroatozei
Pentru a combate varoatoza, este important să o diagnosticăm la timp. Pentru a face acest lucru, se efectuează o inspecție a coloniilor de albine, acordând atenție puietului, comportamentului albinelor, prezenței albinelor moarte în stup sau lângă acesta.
Măsurile pentru prevenirea sau prevenirea varroatozei în stupină includ:
instalarea stupilor la o înălțime de aproximativ 25 cm de sol într-un loc bine luminat de soare,
instalarea în stupi a unei plase specială, prin care se va prăbuși gunoiul și resturile biologice, care este ulterior vor fi îndepărtate,efectuarea lucrărilor de curățare în stupi, îndepărtarea excesului de iarbă, resturi de albini moarte și puietul și aruncați-leutilizarea medicamentelor pentru prevenirea și tratamentul varroatozei, de exemplu Bipin - T
Unificarea coloniilor slabe, încărcarea sistematică a albinelor cu lucrarea de reconstrucție a fagurilor, instalarea cadrelor cu fundație în stupi. fund anti-varroat Compania noastră a lansat producția unui fund special anti-varroat pentru stupi, pe care l-am finalizat și l-am făcut mai ușor de utilizat. Videoclipul și descrierea pot fi vizionate în articolul „Antivarroatous fund”.
Pentru un tratament mai rapid și mai bun al familiilor de acarieni Varroa, puteți folosi un dispozitiv foarte convenabil și cu adevărat eficient - un pistol de fum, cu care familiile sunt fumigate cu evaporare dintr-o soluție încălzită a unei substanțe terapeutice active.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !