Profită de +100 idei de cum să faci bani online pentru începători și câștigă bani online gratis fără efort!✔️ Vezi cele mai bune 36 idei! 
Castiga bani rapid
Castraveti murati in saramura cu un strop de otet. Cum se prepara castravetii murati acri, tari si crocanti?

2023: Uniunea Europeana ofera noi fonduri pentru tinerii fermieri romani

Uniunea Europeana aloca si in 2023 fonduri pentru instalarea tinerilor fermieri romani la conducerea exploatatiilor agricole. Anul acesta, sunt alocate 100 de milioane de euro, impartite in functie de valoarea productiei standard a fiecarei ferme potrivit DinStrada.ro . Noile fonduri aduc numeroase beneficii si sunt destinate dezvoltarii exploatatiilor si cresterea calitatii conditiilor in ferme. Ramai alaturi de noi pentru a afla ce criterii trebuie sa intrunesti pentru a putea beneficia de finantare.

Fonduri europene pentru dezvoltare rurala, un pas important spre progres

 

Uniunea Europeana a conceput programe special destinate fermierilor din fiecare stat, cu scopul de a creste conditiile de lucru din domeniul agricol si a competivitatii pe piata interna. Romania este inscrisa in doua proiecte importante de finantare: Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), care reglementeaza piata agricola si realizeaza platile directe catre agricultori si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, ce finanteaza programele propriu-zise pentru dezvoltarea rurala.

 

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a lansat un proiect pentru tinerii fermieri romani, care explica modul de acordare al investitiilor si criteriile de selectie ale celor care se vor inscrie. Sumele sunt de ordinul zecilor de milioane de euro si sunt destinate microintreprinderilor si intreprinderilor mici, la conducerea carora vin fermieri tineri. Esti curios daca te incadrezi pentru finantare? Am ales cele mai importante informatii si ti le prezentam in acest articol. Potrivit site ului NoutatileZile.ro aceste informatii sunt la zi.

 

Fonduri europene tineri fermieri 2023: dezvolta-ti ferma cu finantare europeana!

 

Sprijinul oferit tinerilor fermieri se acorda pentru o perioada de maxim 3 ani si este nerambursabil, insa este necesar ca solicitantul sa intruneasca o serie de conditii. Un factor important este valoarea productiei standard (S.O.). In functie de ea te poti incadra la un tip sau altul de finantare. Valoarea productiei standard este valoarea monetara a productiei agricole brute la pretul de la poarta exploatatiei. Pentru a afla coeficientul, trebuie adunate valoarea produsului principal cu valoarea produsului secundar, pe un an calendaristic sau agricol. Un alt aspect esential este Planul de Afaceri (PA) al fermei. In continuare vom explica in detaliu pragurile de finantare si criteriile de selectie.

 

Inainte de a implementa Planul de Afaceri, este necesar sa depui o notificare la Agentia pentru Protectia Mediului cu privire la activitatile pe care planuiesti sa le intreprinzi. Tot inainte de implementarea PA, va trebui sa iti inregistrezi domiciliul, sediul social si locul de munca (daca esti salariat) la Unitatea Administrativ Teritoriala (UAT) din zona ta. Pentru a te putea inscrie in program, este necesar ca Planul tau de Afaceri sa indeplineasca cel putin o conditie din Ghidul Solicitantului, aprobat de Ministerul Finantelor Publice. PA-ul tau trebuie sa specifice modalitatea prin care vei gestiona gunoiul de grajd si daca vei adopta alte masuri de protectie a mediului. PA trebuie sa fie implementat in maxim 6 luni de cand ai primit decizia de sprijin, iar tu trebuie sa devii fermier activ in cel mult 18 luni.

 

Ce poti face cu fondurile europene pentru ferma

 

Finantarea are scopul de a-i ajuta pe tinerii fermieri romani sa imbunatateasca conditiile de lucru in domeniul agricol si sa creasca gradul de productivitate al exploatatiei. Astfel, cu finantarea europeana poti achizitiona utilaje si echipamente special destinate activitatilor agrare, de conditionare si procesare. Cu ajutorul fondurilor, solicitantii se pot inscrie la o forma asociativa sau pot prelua integral alte ferme cu valoare economica mai mica. Odata dezvoltate, exploatatiile pot concura pe piata interna si pot patrunde in piata externa alaturi de retailerii mari pana in punctul in care ferma devine comerciala.

 

In privinta activitatii propriu-zise, fondurile sunt un plus in cazul dezvoltarii agriculturii ecologice. Astfel, poti creste standardele de calitate ale produselor tale si poti proteja si mediul, in acelasi timp. Planuiai sa dezvolti in exploatatia ta soiuri autohtone sau sa cresti animale cu rase de origine? Acum o poti face cu usurinta accesand fondurile destinate fermierilor tineri.

 

10 martie 2023

Fonduri europene 2023 pentru tinerii fermieri din Romania: afla daca te incadrezi

 

Finantarea difera in functie de valoarea productiei standard (SO) a fermei. Astfel, se acorda urmatoarele sume:

  • 70.000 euro pentru fermele ce includ in Planul de Afaceri (PA) operatiuni ce constau in conditionare si procesare sau agricultura ecologica. Aceste ferme trebuie sa aiba o valoare a SO intre 30.000-50.000;
  • 60.000 euro pentru fermele care opereaza in conditionare-procesare sau agricultura ecologica si pentru care valoarea SO este de 12.000-29.999;
  • 50.000 euro pentru exploatatiile cu SO incadrandu-se intre 30.000 si 50.000;
  • 40.000 euro pentru exploatatiile cu 12.000-29.999 SO.

 

Odata acceptata finantarea, solicitantul beneficiaza de 75% din suma imediat ce semneaza decizia de finantare. Pentru a te bucura de restul de 25% trebuie sa demonstrezi o sporire a performantelor economice ale fermei tale. Aceste performante trebuie obtinute in urma comercializarii productiei tale, insa de minim 20% din valoarea primei transe de bani obtinuta, adica din cei 75%.

 

Vizati sunt fermierii cu varsta de maxim 40 de ani (se accepta pana cu o zi inainte de implinirea varstei de 41 de ani). Fermierul trebuie sa aiba un nivel de calificare in domeniul agricol, veterinar sau in economia agrara. Alte persoane vizate sunt cele juridice dintr-o asociatie cu mai multi actionari, unde fermierul tanar obtine o pozitie de conducere pe termen lung, unde decide asupra modului de gestionare a exploatatiei, beneficiilor si riscurilor economice la care se expune ferma.

 

Din cauza fragmentarii crescute a zonelor agricole din Romania, sunt prioritizate proiectele care prevad comasarea exploatatiilor. De asemenea, zonele montane se bucura de o finantare de 30 de milioane de euro. Pentru o sansa mai mare de acceptare in programul de finantare, este important de stabilit in Planul de Afaceri masuri cu scopul de protejarea a mediului. O astfel de masura este gestionarea gunoiului de grajd. De asemenea, au un avantaj solicitantii care-si propun sa construiasca sau sa modernizeze cladiri cu destinatie agro-alimentara si cei care-si doresc sa achizitioneze echipamente de specialitate.

Cine nu se incadreaza pentru accesarea fondurilor pentru instalarea tinerilor fermieri

 

Nu orice exploatatie poate beneficia de finantare prin Programele de Dezvoltare Rurala. Iata aici o lista a situatiilor in care ferma nu se incadreaza la asimilarea fondurilor:

  • Gradina familiala: se considera ca produsele au destinatia consumului propriu si nu comertul, asa ca SO este egal cu zero;
  • Parloage fara subventii: acestea sunt luate in considerare numai daca exista alte productii standard pozitive pe acea exploatatie;
  • Produsele procesate: faina, tarate, malai, compot, conserve, tuica, dulceata. Acestea sunt considerate venituri din alte activitati si nu se incadreaza la SO;
  • Cultura ciupercilor: pentru acestea, SO se calculeaza productia bruta pe toate recoltele anuale succesive impartite pe 100 mp de suprafata cultivata, in comparatie cu restul culturilor, care se determina in functie de numarul de hectare cultivate;
  • Seminte pentru horticultura si rasaduri pentru terenul arabil. Exceptie fac plantele oleaginoase, boabele de leguminoase uscate si cartofii;
  • Produse din animale: lapte, branza, smantana, unt. In schimb, in cazul vacilor crescute exlusiv pentru lapte, se ia in considerare productia de lapte, dar nu de branza;
  • Furajele daca nu exista erbivore pe exploatatia in cauza;
  • Exista conditii speciale pentru: bovine, ovine, cabaline, porcine, caprine si pasari de curte. Calculul SO se realizeaza in functie de numarul de capete, de greutatea animalelor, de suprafata utilizata. Informatii detaliate despre calculul SO pentru animale sunt postate in platforma AFIR.

Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !