Apicultorii din Romania solicită oprirea importului de miere din Ucraina, în condiţiile în care tara noastra are surplus, ei cer un sprijin financiar pentru ai ajuta oferit de Uniunea Europeană.
„Cea mai mare problemă cu care se confrunta apicultorii o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producţia de miere de anul trecut a fost una modestă, nici în condiţiile date nu se valorifica mierea, pentru că există pe piata o concurenţă neloială între ceea ce produc apicultorii locali si ceea ce intră din spaţiul extracomunitar, din păcate, la preţuri mult mai mici. Apicultorii nu pot cobori pretul mierii la acelasi nivel cu pretul merii importate, având în vedere că preţurile de producţie au crescut cu o valoare destul de mare procentual vorbind 30%-40%, preţurile de achiziţie au scăzut în acelaşi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru un export a lipsit aproape de tot. De ani de zile exista o concurenţă neloială, iar acum în contextul razboiului din Ucraina este si mai greu sa fie competitivi.
Din datele statice România importă peste 4.000 tone de miere , care se vinde pe plan local, cât şi pe planul regional, amestecată cu alte categorii de miere. Producţia internă chiar daca este mare , valorificarea ei este foarte greu de realizat.
„Cred că anul trecut s-au importat şi mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero. Sigur nu toată mierea importată se consumă în România, dar oricum se amestecă cu alte categorii. Pot să vă spun că am văzut la raft, inclusiv la doză, la pliculeţ, amestec din patru categorii de miere, respectiv din România, Ucraina, Moldova şi China. Este un amalgam acolo, o nebunie totală. Acum a venit şi această ieşire publică a Uniunii Europene, precum că 40% din mierea importată este falsă, dar noi solicităm aceste lucruri, respectiv o etichetare corectă, de peste 10 ani şi abia acum se pare că vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Reprezentantul apicultorilor din Romania a spus că a transmis Ministerului Agriculturii o adresă prin care au fost cerute fonduri pentru apicultura României din ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeana pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar şi integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt şi cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !