Atenție, doar persoanele angajate în mod legal și pentru care angajatorul plătește contribuțiile datorate bugetului de stat pot beneficia de Pilonul II. Deci, dacă muncești fără contract de muncă, iar angajatorul tău nu plătește CAS-ul aferent salariilor, atunci nu ți se vor plăti contribuții pentru Pilonul II, iar la vârsta pensionării nu vei beneficia de aceste venituri suplimentare.
- Este un instrument care te ajută să acumulezi până la momentul pensionării un venit în plus.
- Este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de până la 35 de ani care este angajată și/sau virează CAS-ul (contribuție asigurări sociale) către stat și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani. Excepție fac persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct.5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care sunt scutiți de la plata contribuțiilor (conform OUG 114/2018) în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.- Vei fi repartizat în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente în piață dacă nu îți alegi singur Fondul de pensii în termen de 4 luni de la prima ta angajare.
- Poți fi participant la un singur fond de pensii administrat privat.- Poți alege oricând dorești să te transferi de la un fond de pensii administrat privat la
altul (verifică înainte care sunt eventualele penalități și comisioane de transfer).
- Pensia administrată privat este protejată prin Lege: contul tău individual nu poate face obiectul unei executări silite, nu poate fi cesionat, gajat sau folosit în alte scopuri.
- Până la emiterea Legii privind plata pensiilor private, poți beneficia de suma acumulată în contul individual de pensie în următoarele situații:
- ai ieşit la pensie pentru limita de vârstă.
- ai fost pensionat pe caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității și cu pierderea totală a capacității de muncă. - în cazul unui eveniment nefericit, moștenitorii tăi vor primi sumele acumulate în contul tău de pensie, în condițiile Legii.
- Suma totală cuvenită nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, minus penalităţile de transfer şi comisioanele legale.
- Sumele economisite sunt proprietatea ta
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !