Reteaua electrica este sistemul datorita caruia intreaga locuinta beneficiaza de curent electric, fiind considerata de multi unul dintre cele mai importante elemente, atunci cand vine vorba despre un spatiu rezidential.
Cu toate ca modul in care sunt distribuite firele de tensiune si, apoi, alimentate de la tabloul electric pare unul simplu, al carui principiu de functionare e usor de inteles, este de retinut ca atat montarea, cat si operatiunile de mentenanta a instalatiei electrice reprezinta un proces complex, care trebuie intreprins tinand cont de o serie de reguli specifice si respectand toate normele prevazute de lege.
In cele ce urmeaza, vom prezenta toate elementele componente ale instalatiei electrice, vom explica modul in care trebuie realizata montarea instalatiei electrice intr-o locuinta si vom detalia regulile specifice de montare si intretinere care trebuie respectate pentru o buna functionare a instalatiei electrice.
Intrucat este un echipament complex, a carui instalare defectuoasa poate produce pagube materiale mari sau chiar pune in pericol siguranta rezidentilor, legislatia vine cu prevederi concrete, atunci cand este vorba despre realizarea planului electric si instalarea elementelor componente, iar abaterea de la acestea atrage chiar raspunderea penala.
Potrivit art.92, alin.1, din Legea 123/2012, deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea echipamentelor de masurare a consumului de energie si a componentelor instalatiilor electrice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
In articolul 93 din aceeasi lege, sunt prevazute si anumite contraventii referitoare la instalatiile electrice, printre care:
Daca iti doresti sa apelezi la o firma specializata, pentru a instala o retea electrica in locuinta ta, ar trebui sa te asiguri ca entitatea are toate atestatele care ii permit sa functioneze in deplina legalitate. ANRE desemneaza patru categorii de instalatii electrice pentru care este necesara detinerea unor atestate, respectiv:
Aceasta categorie de instalatii se refera la ansamblurile existente pe proprietatea consumatorilor casnici, adica intreaga retea electrica, de la panoul electric si pana la prize, becuri sau aparate electrocasnice. Din aceasta categorie pot face parte si retelele electrice de exterior, in cazul in care vorbim despre sistemele folosite pentru alimentarea cu electricitate a unei curti.
Sunt instalatiile folosite pentru alimentarea cu energie a consumatorilor casnici, deci au tensiuni de 0,4 kW (de linie) sau 0,23 kW (de faza). Traseul acestor instalatii incepe de la un transformator si include elemente precum firide de distributie, cutii de sectionare, de distributie si de protectie. Instalatiile din aceasta categorie sunt dispuse fie pe stalpi, fie subteran.
Sunt sistemele al caror principal scop este transformarea tensiunii medii a curentului electric in curent de mica tensiune, pentru a putea fi utilizat de consumatorii casnici. Elementul central dintr-un astfel de sistem este transformatorul.
Sunt sistemele care asigura transportul energiei electrice de la furnizor la consumatori.
Instalatia electrica dintr-o casa noua este extrem de importanta (ar trebui sa reziste intre 30 si 50 de ani), de aceea este recomandabil sa se realizeze cu o echipa de specialisti (ideal, o singura echipa de specialisti), chiar daca sunt mai mari costurile.
Planul electric al unei case noi cuprinde punctele de alimentare, punctele de distributie a curentului, circuitele electrice, numarul, locul, tipul si puterea prizelor din casa, dar si locurile pentru aplice sau lampi de tavan. Planul electric al casei va tine cont de numarul si tipul de consumatori electrici. Pentru casele moderne, trebuie avuta in vedere si posibilitatea alimentarii din panouri fotovoltaice sau alte surse alternative.
Calitatea instalatiei electrice depinde de rigurozitatea proiectarii, modul de estimare a cresterii consumului in viitor, echilibrarea circuitelor, calitatea elementelor componente. Componentele instalatiei electrice (cabluri, intrerupatoare, tablou, sigurante, etc.) trebuie alese cu mare atentie, pentru a face fata cerintelor sistemului.
Panoul electric este una dintre componentele cele mai importante din instalatia electrica. Rolul principal al acestuia este de a distribui energia electrica pe circuite dedicate pentru anumiti consumatori. Pe langa aceasta, el se mai ocupa si de protejarea acestor consumatori de scurtcircuite. Protectia se refera la binecunoscutele sigurante, asa cum sunt denumite la noi. Pentru a rezista cat mai mult timp, trebuie sa apelezi la specialisti care sa dozeze circuitele in functie de marimea casei si de numarul consumatorilor. Un electrician autorizat va realiza corect toata instalatia, asigurandu-te ca nu exista riscuri in exploatare. Tot acesta va fi capabil sa ofere o garantie.
Instalatia electrica interioara intr-o casa noua nu ar fi completa fara un contor electric.
Acesta este montat intre coloana si tabloul cu sigurante al instalatiei electrice si are rolul de masurare si inregistrare a consumului de energie electrica. Precum panoul electric amintit mai sus, si contorul este montat, de obicei, la intrarea in locuinta.
Circuitele electrice se refera la traseele orizontale si verticale care conduc curentul la sistemele de iluminat si prize. Pe aceste trasee se gasesc doze de derivatie. Tot panoul de sigurante este cel care are rolul de a se constitui in loc de plecare pentru circuitele de lumina si prize.
Duzele de ramificatie sunt acele elemente instalate in spatiile in care circuitele electrice se intalnesc, denumite noduri. Duzele se monteaza pentru innadirea a cel putin trei conductoare. Duzele sunt cele care se ocupa de realizarea legaturilor electrice intre sursa de alimentare si consumatori, dar si de legaturile intre nise, bloc si panoul electric.
Duzele sunt amplasate in zone ferite de umiditate, dar usor accesibile pentru a facilita interventii neprogramate in cazul unor eventuale probleme ale instalatiei.
O alta componenta de baza a instalatiei electrice, nelipsita in nicio casa, este priza. Aceasta este prezenta in toate camerele, pentru ca este cea care transmite energia electrica spre consumatori. Trebuie sa decidem, astfel, inca de la inceput, cate prize ne dorim. Acelasi lucru este valabil si pentru intrerupatoare, pentru a putea folosi usor toate corpurile de iluminat din casa.
Prizele si intrerupatoarele pot fi ingropate in perete sau aparente. Ele au contacte de protectie – un contact de cupru, care se prinde de nulul bransamentului sau de o conducta metalica, de preferat, de apa calda.
Montajul prizelor si intrerupatoarelor se face intotdeauna in plan vertical si se realizeaza cu suruburi fixate in urechile de prindere cu care sunt dotate aceste elemente.
Pentru a nu avea parte de accidente neplacute la actionarea prizelor si intrerupatoarelor, dar si pentru a elimina posibilitatea incendiilor provocate de scurcircuite, vom utiliza materiale izolante pentru circuitele electrice. Izolarea elementelor aflate sub tensiune, indiferent ca este vorba de conductoare, intrerupatoare sau prize, se face cu materiale capabile sa reziste la solicitari electrice, mecanice si termice, precum placi, tije ori tuburi rigide din panza, hartie, melamina, plastic, mica, cementuri sau azbest, dar si din produse din poliesteri pe baza de sticla sau pelicule si laminari flexibile.
Materialele izolatoare utilizate in echipamentele electrice (bumbac, hartie, sticla, textile si pelicule sintetice) se utilizeaza impregnate cu lacuri sau rasini, PVC, acril si ceramica.
Nu in ultimul rand, vom avea nevoie de corpuri de iluminat, pentru a intregi instalatia electrica a unei case.
Acestea vor fi alese dupa gusturile proprietarului, dar se recomanda a fi montate tot de specialisti, pentru a fi siguri ca vor functiona exact cum ne dorim.
Probabil te-ai intrebat cat costa sa tragi curent electric, dupa ce cunosteai in prealabil care sunt componentele instalatiei electrice descrise mai sus. Ce nu iti va spune un specialist este ca, pe langa componentele enumerate, vom avea nevoie si de alte materiale pentru a pune la punct instalatia electrica. Pentru o casa noua, aceasta trebuie racordata la reteaua electrica printr-o conexiune aeriana sau subterana. Conexiunea merge la contorul electric, apoi la panoul de distributie, din care pleaca subcircuitele separate pentru fiecare incapere a casei.
Unul dintre materialele auxiliare necesare pentru realizarea instalatiei electrice il reprezinta cablurile care transmit energia electrica. Acestea sunt de diferite tipuri si dimensiuni si, impreuna cu specialistii, veti hotari care tip ti se potriveste in functie de modul in care vei utiliza curentul pentru fiecare camera. Dimensiunea cablurilor conductoare va fi aleasa sa suporte diferitele intensitati ale curentului electric.
Alte materiale necesare pentru a realiza o instalatie electrica moderna sunt – canalele pentru cablurile conductoare, cutiile pentru montarea contorului si a distribuitorului, suruburile si diblurile de prindere si tuburile de copex.
Dacă tot construiești o casă, asigură-te și de un confort termic ecologic și mai ieftin decât sursele convenționale. Citește despre ce tipuri de panouri solare sunt disponibile, cu avantajele și dezavantajele lor care să te ajute în luarea unei decizii bune pentru nevoile casei tale!
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !