Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat în urmă cu foarte puțin timp că, în această dimineață, a avut loc un cutremur în Marea Neagră. Seismul a avut loc la ora 07.01, ora locală, iar magnitudinea înregistrată a fost de 3,8 grade pe scara Richter, la o adâncime de 10 km.
Magnitudinea seismului a fost de intensitate medie, așadar.
Acesta a fost al doilea seism petrecut în această dimineață, pentru că la ora 6.52 a avut loc un cutremur de magnitudine 2,4 în Bulgaria, la o adâncime de 7 km, pe coordonate apropiate celui ce ulterior s-a manifestat în Marea Neagră. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 32km E de Shumen, 49km V de Varna, 51km SV de Dobrich, 88km N de Burgas.
În urmă cu câțiva ani, în 2011, în Marea Neagră a mai avut loc un seism, de 4.2 magnitudine. La acea vreme, directorul științific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, spunea că aceste seisme din zona Marii Negre fac parte din activitatea normală a scoarței terestre din jurul țării noastre și nu anunță nimic special. În Marea Neagră, cel mai puternic cutremur a avut loc în 1901, cu o magnitudine de 7.2. Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla.
Seismul s-a simțit în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Specialiștii spun că falia Shabla produce cutremure cam o dată la 450 – 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 – 7.5.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !