Fonduri europene pentru micii fermieri, prin AFIR. Ferma mică beneficiază de un ajutor de până în 50.000 de euro, fonduri europene nerambursabile în procent de maxim 85% din costurile eligibile. Banii se acordă pe proiecte depuse în cadrul intervenției DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni.
În acest articol despre fondurile pentru micii fermieri veți găsi informații despre:
Fonduri europene pentru micii fermieri. Dimensiunea exploatației;
Ce condiții trebuie să îndeplinească micii fermieri care vor fonduri europene;
Plan de afaceri pentru o mică fermă care accesează fonduri europene;
Micii fermieri care au prioritate la fonduri europene;
Ce alte fonduri mai pot accesa micii fermieri prin PNS;
Fonduri europene pentru micii fermieri. Pentru ce se dau banii;
Ce investiții nu primesc finanțare pentru micii fermieri;
Fonduri pentru micii fermieri – alocări în PNS;
Când se depun la AFIR proiectele pentru micii fermieri.
Fonduri UE pentru micii fermieri se acordă în Politica Agricolă Comună (PAC) prin Planul Național Strategic (PNS). Producătorii agricoli pot obține sume maxim 50.000 de euro pentru achiziționarea de mașini agricole specializate și echipamente noi, irigații, amenajarea facilităților de gestionare adecvată a gunoiului de grajd etc.
DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni aduce producătorilor agricoli care dețin exploatații agricole cu o dimensiune economică (SO) între 4.000 SO și 11.999 SO, finanțări europene de maxim 50.000 euro. Astfel, dacă vorbim despre cultura mare, la cereale, un hectar de grâu ”valorează” 614,09 SO, în timp ce la legume, un hectar de tomate reprezintă echivalentul a 6.196,49 SO.
În cazul exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 SO, având în vedere importanța conservării și promovării acestor rase. Dimensiunea economică este determinată de faptul că efectivele de animale provenind din aceste rase sunt reduse, ca număr, la nivel de fermă (ex. pentru rasele Bazna și Mangalița efectivele la nivelul unei exploatații mici se situează în jurul a 10 – 12 capete).
Fonduri europene pentru micii fermieri. Dimensiunea exploatației
DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni prevede o suprafață minimă și o suprafață maximă pentru exploatațiile agricole la care se depune proiect de investiții.
Fermele mici vizate în cadrul acestei intervenții sunt definite ca fiind exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 SO și 11.999 SO. Acest interval reprezintă un segment important al fermelor din România (12,45% din totalul fermelor și 81,53% din totalul fermelor având peste 4.000 SO, conform datelor INS 2016), cu rol esențial în asigurarea rezilienței, securității alimentare și în promovarea unor practici agricole extensive, prietenoase cu mediul.
În cazul exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 SO.
Ce condiții trebuie să îndeplinească micii fermieri care vor fonduri europene
Micii fermieri care vor să acceseze fonduri europene trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Cea mai importantă este legată de dimensiunea exploatației, iar a doua este ca fermierul să fie persoană juridică.
Astfe, micii fermieri care se încadrează să acceseze fonduri europene trebuie să:
dețină o fermă cu o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 și 11.999 SO, respectiv 2.000 și 11.999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone;
prezinte un plan de afaceri în care prezintă situația exploatației și obiectivele pe 3 ani;
figureze în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
demonstreze asigurarea cofinanțării investiției.
Investițiile în procesarea de la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente, vor reprezenta o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar).
În cazul în care proiectul prevede investiții în echipamente de irigații la nivelul fermei acestea sunt eligibile doar dacă, îndeplinesc condițiile specificate în art 74 din Reg. (UE) nr. 2115/2021, iar la nivelul proiectului, este demonstrat faptul că:
a) în urma evaluării ex-ante, investiţia asigură posibile economii de apă de minimum 10%;
b) în cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul a) sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (dacă este cazul), care să contribuie la atingerea stării bune a acelor corpuri de apă.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !