Ministerul Agriculturii a publicat ghidul pentru Instalarea Tinerilor Fermieri 2023.
Documentul citat cuprinde masura DR 30 reprezentand sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri in Romania. Ghidul va sta în consultare publică timp de 30 de zile si prezintă principalele condiții în care tinerii care se instalează ca șefi de exploatație pot accesa sprijinul nerambursabil, din fonduri europene, in valoare de 70.000 de euro.
Ghidul pentru Instalarea Tinerilor Fermieri 2023 prezinta cateva schimbări fata de precedentul ghid. Depunerea dosarelor cu prezentarea proiectelor incepe la finalul lunii iunie, potentiali beneficiari mai au la dispozite putin timp sa pregateasca documentatia necesara.
Ghidul masuri DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, este publicat si il poate citi orcine: Instalarea Tinerilor Fermieri 2023 . pdf
Beneficiarii fondurilor trebuie sa indeplineasca cateva conditii obligatorii printre care cea mai importanta este ca varsta lor sa fie de cel putin 18 ani împliniti și cel mult varsta de 40 de ani prevede Ghidul pentru Tineri Fermieri.
Astfel ”tânărul fermier” este definit ca ”o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole”.
In ghidul publicat spre discutii se precizeaza ca pentru a fi eligibili , persoanele care aplica trebuie sa nu fie instalati ca sefi de expluatatie cu mai mult de 24 de luni inainte.
”Tinerii fermieri care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii/ întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
Pentru a fi eligibilă, cererea de finanțare a unui tânăr fermier trebuie să includă și un plan de afaceri.
Planul de afaceri care trebuie sa fie depus de catre solicitgant impreuna cu cererea de finantare in vederea fondurilor nerambursabile in valoare de 70000 euro conform ghidului va cuprinde:
Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de maximum trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă și este de 70 000 de euro.
Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !