Pilonul I este pensia de la stat. O primești după ce ai contribuit un anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale. Contrar a ceea ce cred mulţi, pensiile de astăzi sunt plătite de actualii angajaţi, din cotizaţia la asigurările sociale care li se opreşte din salariu. Statul nu a pus cotizaţia actualilor pensionari de pe vremea când erau angajaţi într-un cont distinct, ca să le dea banii înapoi peste ani, eşalonat, sub formă de pensie. Nu așa funcționează.
Cu banii din cotizaţia de pe vremea când erau angajaţi statul a plătit pensiile de atunci. Iar pensiile de acum se plătesc din banii cotizaţi de actualii angajaţi. Acesta este principiul pe care este construit sistemul public de pensii, aşa-numita „pensie de stat” sau Pilonul I. Se numeşte principiul solidarităţii între generaţii („Pay as you go”).
Principala caracteristică a acestui sistem este aceea că depinde mult de raportul dintre numărul de cotizanţi şi numărul de beneficiari. Mai exact, câţi oameni plătesc în contul celor care primesc banii. În România, dar nu numai, primii se împuţinează, în vreme ce ultimii se înmulţesc.
Pensia pentru limită de vârstă: este pensia la care ai dreptul după ce “ţi-ai făcut vechimea în muncă”, cum se spune. Pentru aceasta, trebuie să ai o anumită vârstă şi să fi cotizat un număr de ani la sistemul de pensii. Vârsta standard de pensionare diferă între bărbaţi şi femei.
Pensia anticipată: cei care cotizează mai mult din cauza condiţiilor deosebite de muncă au dreptul să iasă mai repede la pensie. Cu alte cuvinte, angajaţii care depăşesc cu un număr de ani stagiul complet de cotizare au dreptul să iasă la pensie cu câţiva ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Acest tip de pensie se aplică celor care muncesc în condiţii speciale, cadrelor militare, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special etc.
Pensia anticipată parţială: pensia anticipată parţială se acordă cu câţiva ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu un număr de ani. Militarii, poliţiştii, funcţionarii cu statut special pot beneficia de acest tip de pensie şi dacă au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate. Vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare şi stagiul minim de cotizare în specialitate sunt stabilite în raport de luna și anul naşterii.
Pensia de invaliditate: se acordă persoanelor care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi nu este condiţionată de vârstă ori stagiul de cotizare. Gradul de invaliditate este stabilit în funcţie de reducerea capacităţii de muncă.
Pensia de urmaş: se acordă copiilor şi soţului supravieţuitor în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.
Astăzi, faci parte dintre cei peste 68% dintre românii care muncesc. Dar în 2060, datorită natalității scăzute, se estimează că doar 55,8% dintre români vor mai fi activi*, ca să te susțină la pensie. Mai mult, în prezent, 4 persoane de vârstă activă* susțin 1 pensionar. În 2060 se estimează că 2 persoane de vârstă activă vor susține 1 pensionar. Asta înseamnă că efortul statului, care trebuie să completeze diferenţa, devine din ce în ce mai mare.
Și nu ne oprim aici. Speranța de viață se estimează că va crește în viitor până la 84 de ani, de la 74 de ani cât este în prezent.
Asta înseamnă că vom trăi mai mult ca pensionari, chiar mai mult decât bunicii noştri. Adică vom consuma mai multe resurse pentru o perioadă de timp mai îndelungată, ceea ce înseamnă că vom avea nevoie de și mai mulți bani pentru pensie.
În această perspectivă, se estimează că peste câteva zeci de ani proporţia pensionarilor va crește mult raportat la totalul populaţiei. Este greu de spus cum se vor plăti atunci pensiile, dar ne putem imagina că nu va fi deloc ușor.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !