Pensia administrată privat (Pilonul II) nu reprezintă o obligație financiară suplimentară sau un efort logistic în plus. Compania plătește oricum un procent din salariul brut la contribuțiile pentru asigurările sociale (CAS). Statul este cel responsabil cu virarea unui procent din aceste contribuții la fondul de pensii administrat privat la care fiecare salariat este participant.
Cel mai simplu este ca în momentul angajării, salariații (mai ales cei foarte tineri, aflați la primul job) să afle care sunt opțiunile lor și cum pot face alegeri informate pentru a avea un stil de viață confortabil și la vârstapensionării.
Recomandarea noastră este ca departamentele de Resurse Umane să aibă un rol cât mai activ în acest sens și să investească timp și energie în educația financiară a salariaților. Pentru că un angajat informat face alegeri responsabile și este un angajat productiv și valoros pentru companie.
Este important ca orice angajator să se asigure că salariații săi știu următoarele aspecte esențiale despre pensiile administrate privat – Pilon II:
- Pensia administrată privat este obligatorie pentru salariații în vârstă de până la 35 de ani și opțională pentru angajații cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani.
- Cei care nu își aleg singuri un Fond de pensii Pilon 2 în termen de 4 luni de la prima angajare, vor fi repartizați în mod aleatoriu către unul din fondurile existente pe piață.
- Dacă nu știu la ce fond de pensii au fost repartizați, participanții pot intra pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și pot solicita această informație. Tot acolo pot afla mai multe date actualizate despre toate fondurile de pensii autorizate din România, inclusiv rata lor de rentabilitate.
- Salariații pot alege oricând să se transfere de la un fond de pensii administrat privat la altul, în funcție de preferințele lor personale și de încrederea pe care le-o inspiră respectivul fond.- Angajații nu pot participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat.- Angajatorul nu poate interveni în decizia salariaţilor de a alege un anumit fond de pensii. Alegerea fondului de pensii este dreptul şi opţiunea personală a fiecărui salariat.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !