Proiectul pentru mica fermă care accesează fonduri europene trebuie să conțină și un plan de afaceri. Acesta vizează dezvoltarea exploatației inclusiv din perspectiva îmbunătățirii orientării către piață a exploatației, dar și investițiilor prin care se consolidează. Intervenția va viza producția agricolă primară prin investițiile tangibile și intangibile legate de modernizarea exploatației.
Astfel sprijinul poate viza optimizarea activității agricole a fermelor de mici dimensiuni, atât din punct de vedere economic cât și al cerințelor legate de mediu, prin construcții noi sau modernizarea acestora, prin accesul la utilități, dotarea cu utilaje şi/sau echipamente performante dar și la adoptarea soluțiilor digitale care să permită aplicarea unor bune practici de gestionare a resurselor și factorilor de producție, practicarea unei agriculturi de precizie și optimizarea lucrărilor agricole.
În vederea obținerii produselor cu valoare adăugate, în cadrul intervenției vor fi eligibile inclusiv investițiile în componentele de condiționare și/sau depozitare și/sau de procesare a produselor agricole obținute la nivelul fermei. Procesarea va fi vizată doar ca o componentă secundară în cadrul proiectului. Astfel în vederea creării unor mici capacități de condiționare/procesare fermierii pot aduce valoare adăugată propriilor produse, iar operațiunile propuse în planul de afaceri pot viza atât pregătirea pentru vânzare a produselor agricole primare cât și a celor procesate la nivel de fermă.
Micii fermieri care accesează fonduri UE prin intervenția DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni se angajează că nu reduc dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a contractului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare.
Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragurile minime de 4.000 SO, respectiv 2.000 SO (după caz) stabilite prin condițiile de eligibilitate. Solicitantul va face dovada comercializării producției proprii în procent de minimum 20%.
Micii fermieri care au prioritate la fonduri europene
O serie de mici fermieri au prioritate la punctaj pentru accesarea fondurilor europene. Astfel, în cadrul intervenției DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni, vor fi prioritizate fermele din zona montană și exploatațiile cu animale din rase autohtone.
În cadrul intervenției vor fi prioritizate proiecte care contribuie la dezvoltarea fermelor de mici dimensiuni din zona montană și proiectele care propun investiții în fermele de creștere a animalelor din rase autohtone. Se va avea în vedere promovarea fermelor de mici dimensiuni care au o vechime mai mare de 5 ani și va fi încurajată aderarea acestora la structurile asociative.
În Planul Național Strategic (PNS) se precizează că în consultare cu Comitetul de Monitorizare vor fi stabilite criterii de selecție care vor răspunde obiectivelor precizate anterior și vor fi identificate și alte criterii relevante pentru realizarea unor investiții durabile și dezvoltarea sectorului agricol.
Proiectele de investiții vor fi elaborate și implementate în acord cu legislația europeană și națională în vigoare.
Ce alte fonduri mai pot accesa micii fermieri prin PNS
Planul Național Strategic prevede și aspecte legate de complementaritatea shemei pentru micii fermieri cu alte intervenții/seturi de operațiuni în ambii piloni și alte informații relevante.
Se va asigura evitarea dublei finanțări și a complementarității cu alte intervenții aferente Pilonului I al PNS, detalierea urmând a fi descrisă în cadrul de implementare. În relație cu celelalte intervenții de investiții la nivel de fermă demarcarea este asigurată ex-ante prin intermediul pragurilor de dimensiune economică ale fermelor vizate de sprijin, în sensul că pragul inferior stabilit pentru sprijinul acordat fermelor vizate în celelalte intervenții de investiții este mai ridicat decât pragul superior stabilit pentru sprijinul prevăzut în cazul fermelor de mici dimensiuni.
În ceea ce privește demarcarea cu intervenția Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, pe componenta de procesare a produselor agricole, aceasta este asigurată sub aspectul eligibilității investiției în procesare doar ca și componentă secundară din perspectiva valorică.
Totodată intervenția este complementară intervenției DR-25 care se axează pe modernizarea infrastructurii existente (din afara fermei, respectiv componenta intermediară între sursa de apă și echipamentul final pentru distribuirea apei la plante) și DR-26 care asigură exclusiv finanțare pentru înființarea sistemelor de irigații care vor fi realizate în zone nedeservite de o infrastructură de irigații existentă, iar prin finanțarea de la nivelul prezentei intervenții, la nivelul fermei, se asigură distribuția apei către plante fiind eligibila achiziția echipamentelor de irigații.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !