RCA ieftin. Trucul la care apelează tot mai mulți români pentru a plăti mai puțin la asigurare. Iată care sunt cele mai comune trucuri la care apelează conducătorii auto.
Șoferii români caută din ce în ce mai des trucuri pentru a plăti polițe de asigurare mai ieftine. Alţii se grăbesc să-şi încheie o nouă poliţă, deşi se vorbeşte de săptămâna trecută de plafonare, până acum nu s-a întâmplat nimic concret.
Pe internet au apărut deja anunţuri de la brokeri care îi îndeamnă pe clienţi să cumpere RCA mai ieftin, înainte să crească şi mai mult preţurile. Aşa că nu puţini sunt cei care cer în perioada asta oferte la asigurările obligatorii.
Asigurarea poate fi cumpărată cu o lună înainte să expire poliţa aflată în vigoare. Dar aceasta va fi valabilă abia din momentul în care iese din valabilitate RCA-ul deţinut.
“A apărut temerea că vor creşte preţurile la asigurare. Brokerii cu care am discutat mi-au spus că au venit mai mulţi clienţi în ultima vreme. S-au grăbit. Aşa cum datorită cutremurului din Turcia s-au grăbit să-şi facă asigurări de locuinţe”, a declarat Sergiu Costache, preşedinte ApPA.
Sunt şi alte trucuri la care se poate apela pentru poliţe mai ieftine. Unii preferă ca, în caz de accident, să suporte din buzunarul propriu despăgubirile, pentru a-şi păstra clasa de bonus.
Alţi şoferi, alte variante. “Cei care au fost mai grijulii şi-au înmatriculat maşinile pe numele unor rude mai în vârstă şi care, conform tarifelor actuale, au preţuri mai mici. Chiar şi un 10% dacă este, e convenabil. La 1.500 de lei, înseamnă 150 de lei în minus”, a declarat Sergiu Costache, preşedinte ApPA.
Modificarea normelor RCA a permis asigurătorilor să introducă noi criterii de calcul, iar prețul polițelor șoferilor din orașele mari au explodat în comparație cu cele ale proprietarilor de autoturisme din orașele mici sau din mediul rural.
În vara anului trecut, la somația Comisiei Europene, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat normele după care se calculează prețul polițelor RCA, iar asigurătorii au primit libertatea de a modifica tarifele fără o notificare prealabilă de 60 de zile a ASF-ului, așa cum era în vechea reglementare. Drept urmare, au apărut noi criterii de calcul al poliței, iar prețul RCA a fost profund influențat, mai exact, în unele cazuri acesta a explodat.
Introducerea criteriului zonal în calculul tarifelor RCA a venit cu modificări radicale de tarife. Concret, conform lumeafinantelor.ro, dacă un șofer de 49 de ani care conduce o mașină cu cilindree de 1,4 litri în orașul Gherla, din județul Cluj, ar plăti aproximativ 802 lei pentru o poliță RCA, un șofer cu aceleași referințe, dar care conduce în orașul Cluj, plătește în jur de 1.300 de lei.
Pe de altă parte, într-un alt exemplu, un șofer cu vârsta între 30 și 35 de ani, care conduce în Odorheiu Secuiesc, va plăti aproape la jumătate față de un șofer cu aceeași vârstă din Constanța, ambii conducând un automobil cu capacitatea cilindrică între 1,8 și 2 litri. Mai exact, șoferul din Constanța ar da peste 3.000 de lei pe o poliță RCA, în timp ce șoferul din Odorheiu Secuiesc plătește în jur de 1.450 de lei.
Drept urmare, șoferii din orașele mici și medii precum și cei din mediul rural beneficiază de prețuri mai bune. Asigurătorii susțin că șoferii din orașele mari plătesc mai mult pentru RCA din cauza numărului mai mare al accidentelor și valoarea mai mare a reparațiilor care se înregistrează în aceste localități.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !