Vești bune la nivel național, după ce s-a aflat că se dau 200 de lei pe lună gratuit angajaților din România. Suma va fi majorată din 1 aprilie. Astfel, este vorba despre tichete culturale pentru anul 2023, după ce s-a anunțat că valorile acestor sume de bani acordate lunar și ocazional se majorează de la 1 aprilie.
Valorile tichetelor culturale ce pot fi acordate salariaților, de către angajatori, pentru achitarea contravalorii bunurilor şi serviciilor culturale urmează să se majoreze din aprilie 2023. Măsura a fost oficializată vineri printr-un ordin al Ministerului Finanțelor (MF), astfel că valorile tichetelor culturale ajung la 200 lei/lună și la 400 de lei/eveniment.
Ordinul MF 1.098/2023, apărut vineri în Monitorul Oficial, prevede majorarea sumelor ce se acordă sub formă de tichete culturale, începând cu primul semestru din 2023 – la maximum 200 lei/lună, respectiv la maximum 400 de lei/eveniment, scrie noutatilezilei.ro
Actualele valori ale tichetelor culturale, stabilite pentru semestrul al doilea din 2022, sunt 190 lei pentru cele acordate lunar și 380 lei pentru cele acordate ocazional. Acestea se aplică inclusiv până în martie 2023, astfel că noile valori se vor aplica efectiv din aprilie 2023.
Valorile majorate pentru tichetele culturale se vor aplica și în primele două luni ale semestrului al doilea din 2023, respectiv august și septembrie.
După cum scrie în Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele culturale se pot acorda angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii bunurilor şi serviciilor culturale. Acestea pot fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format.
Tichetele culturale pe care salariații le primesc de la angajatorii săi sunt folosite de aceștia pentru plata bunurilor și serviciilor culturale.
Acest tichet cultural poate fi folosit doar dacă conține următoarele informații înscrise pe suportul electronic, acestea fiind: numele şi adresa emitentului, perioada de valabilitate a utilizării tichetului, interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute de lege, numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.
De tichetele culturale pot beneficia următoarele categorii: instituțiile publice centrale și locale, operatorii economici, regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate și instituțiile financiare împreună cu cele de credit.
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !