Un alt aspect important legat de efectivul de albine din stup este tipul acestora. Albinele se pot împărți în diferite categorii în funcție de rolul pe care îl au în comunitatea stupului.
Într-un stup avem un singur roi de albine în cadrul căruia principalele tipuri de albine sunt matca sau regina, albinele lucrătoare și trântorii.
După ce au trecut de etapa coconului (aproximativ 3 săptămâni), albinele sunt pregătite să primească sarcini în stup. Chiar și până atunci, de la a cincea până a 15-a zi de viață, albina nu doar mănâncă, ci face și curățenie, ordine.
Albinele doică curăță celulele de unde a ieșit puietul și se ocupă de hrănirea larvelor de puiet. Albina doică intră în suita mătcii, dar doar temporar.
Albina lucrătoare petrece o perioadă și ca doică, apoi primește alte atribuții în stup. Pe perioada culesului i se dezvoltă glandele ceriere, cu care va produce ceară pentru construirea fagurilor. Tot ea pregătește rezerva de hrană din stup, păstura, pe care o prepară îndesând capul ghemotoacele de polen aduse de culegătoare. Albina lucrătoare este cea care evaporă și îmbogățește nectarul depozitat în celule pe care îl transformă în miere. O albină lucrătoare poate trăi între 35-40 de zile și 6-9 luni, în funcție de sezon și de nivelul de muncă depus.
Din categoria albinelor lucrătoare avem albinele sacagite – care aprovizionează stupul cu apă. Cel mai mult este nevoie de apă în perioada creșterii puietului, primăvara, cînd se folosește pentru a se dilua rezervele de miere pentru hrănirea puietului, dar și vara, când este arșiță și cu ajutorul apei se face și climatizarea stupului. În timpul culesului se reduce numărul albinelor sacagite. O astfel de albină aduce până la 50 mg de apă la un zbor, iar în medie o cantitate de 25 mg. Efectuează între 50 și 70 de zboruri într-o zi, numărul maxim de zboruri fiind de 144.
Matca sau regina este cea mai mare albină din stup. Este singura care depune ouă pentru a dezvolta colonia. Matca emite mereu feromoni pentru a-și semnala prezența în stup. Când nivelul acestor feromoni scade sau dispare, albinele doici pregătesc clădirea celulelor de botci și să le hrănească special pentru înlocuirea mătcii. O singură matcă depune până la 3.000 de ouă pe zi, timp în care este atent îngrijită și hrănită de albinele lucrătoare din suita ei. O regină poate trăi până la 8 ani și este activă pe toată perioada vieții.
Trântorii au singurul rol de a fecunda matca. Împerecherea se petrece în afara stupului, în aer, la 10-15 metri înălțime, iar după aceea trântorii mor. O singură regină se împerechează cu mai mulți trântori. Durata medie de viață a trântorilor este între 2 și 8 săptămâni, în funcție de sezon.
Sunt o serie de motive pentru care apicultorii ar trebuie să estimeze populația de albine din stupina lor.
Estimarea numărului de albine adulte poate ajuta apicultorii să aibă o idee despre posibila capacitate de producție de miere. Producția de miere pentru orice număr dat de albine se mărește pe măsură ce populația coloniei crește. De exemplu, în timp ce 4 colonii cu 15.000 de albine fiecare produc 100 de kilograme de miere, o colonie cu 60.000 de albine va produce mai mult de 150 de kilograme de miere.
Unii apicultori vând servicii de polenizare. Chiar dacă în țara noastră acest serviciu este mai rar întâlnit, apicultorii făcând gratuit schimb cu fermierii de ”servicii”, pentru a avea o idee despre numărul de polenizatori sau albine ”muncitoare” (cele mai numeroase albine din colonie) poate da o idee despre capacitatea de polenizare și despre câți stupi vor fi necesari în funcție de dimensiunea câmpului și culturile pentru care se face polenizarea.
De asemenea, poate servi pentru a-l asigura pe apicultor că colonia produce în mod sănătos mai multe albine muncitoare și, de exemplu, la compararea înregistrărilor înainte și după un roi pentru a estima câte albine au fost pierdute.
Cunoașterea numărului de albine dintr-un stup poate fi, de asemenea, utilă pentru oamenii de știință atunci când organizează experimente, deoarece acest lucru asigură că toate grupurile de studiu sunt egale ca mărime, pentru a se asigura că pot fi făcute comparații corecte.
Noi, oamenii, suntem pur și simplu curioși, nu-i așa? Întrebarea poate să ne vină în minte pentru niciun alt motiv decât că suntem un pic curioși. Păi de ce nu?
Cât trăiește o albină este o informație care vă ajută să cunoașteți mai bine viața din stup și ciclicitatea acesteia.
Albina care are speranța de viață cea mai mare este regina care poate trăi până la 8 ani, dar de obicei are o viață de 2-4 ani. Pe măsură se îmbătrânește, ea este tot mai puțin fertilă, iar albinele lucrătoare trebuie să crească o nouă regină odată cu relocarea ulterioară a unei părți a familiei într-un alt loc.
Durata de viață a albinelor lucrătoare, este, în medie de 40 de zile. Sunt cazuri în care, din cauza epuizării, mor mai repede. Albinele moarte sunt înlocuite de altele tinere, dar nu este clar dacă această suplinire se face într-un raport de 1 la 1.
Un trântor poate trăi între 2 și 8 săptămâni, în funcție de sezon.
În final, subliniem pentru cei interesați doar de câte albine sunt într-un stup, că informația despre viața acestor minunății este complexă, la fel ca și produsele apicole pe care acestea ni le oferă.
Alte stiri ce te ar putea interesa:
Afla care sunt cele mai bune metode de facut bani online !